Hoe kies je de kleuren voor de babykamer of kinderkamer?

Als je aan de slag wil met het inrichten van de baby -of kinderkamer dan is onderdeel van de basis van jouw project natuurlijk het kleurenpalet. Een goed kleurenpalet geeft je houvast in de verdere keuzes voor wat betreft meubels en accessoires. Je kunt natuurlijk kiezen voor standaard roze of blauw of een neutraal palet met beige tinten. Maar misschien mag het wel allemaal iets spannender. Hoe ga je nou te werk om de juiste kleuren te combineren en een goede keuze te maken?

Hieronder een aantal tips:

1. Een paar basis richtlijnen

Er zijn een paar basisgegevens waar je het best rekening mee houdt:

  • Is de kamer klein en/of is er weinig lichtinval dan is een keuze voor lichtere kleuren aan te raden (en dat hoeft zeker niet wit te zijn!).
  • Heb je een grotere en lichtere ruimte om in te richten dan zijn er meer mogelijkheden en zou je ook voor een iets donkerdere kleur in je palet kunnen kiezen.
  • Voor een babykamer is een rustiger palet met lichte kleuren of pasteltinten meer aan te raden dan fellere kleuren of iets drukkere kleurencombinaties  (wist je trouwens dat baby's pas vanaf 4 tot 6 weken de basiskleuren gaan leren onderscheiden?). Voor iets oudere kinderen zou je ook kunnen werken met een wat feller of drukker kleurenpalet als dat bij jouw kind past.

2. laat je inspireren

Heb je helemaal geen idee met welke kleuren je wil werken en zoek je naar een inspiratiebron voor een kleurenpalet? Je kunt helemaal blanco beginnen en je laten inspireren door van alles om je heen. Kijk eens goed en je zult zien dat je inspiratie kunt halen uit de natuur, een mooie boekomslag, een folder, een (print op) een kledingstuk, een verpakking van een product, enz. Dat kan je helpen om een idee te krijgen van welke kleuren(combinaties) jij mooi vindt. Van daaruit kun je dan verder werken (daarover hierna meer).

Je kunt ook beginnen met een behang, beddengoed, poster of accessoire dat je hebt gespot en dat absoluut een plekje moet krijgen in jouw kinderkamer. Dit kan dan een startpunt zijn om het kleurenplan mee uit te werken.

3. Samenstellen van het palet

Als je eenmaal je inspiratiebron gevonden hebt en weet waar je (ongeveer) naar toe wil kun je echt aan de slag met het palet. Bepaal de kleuren uit de inspiratiebron die je wil gebruiken en laat daar eventueel een of meerdere kleuren uit weg en/of voeg een (contrast)kleur toe.

Hierboven zie je het effect dat het toevoegen van een kleur heeft. In het eerste voorbeeld is er een meer contrastrijke kleur toegevoegd en in het onderste voorbeeld zie je het effect van het toevoegen van een nuance kleur. Wil je weten welke kleuren meer en welke kleuren minder contrast opleveren zoek dan eens de kleurencirkel van Itten op. De kleuren die recht tegenover elkaar in de cirkel liggen geven het meeste contrast. 

Heb je een kleurenpalet gevonden dat je aanspreekt, maar is het geheel wat te fel dan kun je het palet ook samenstellen met de afgezwakte varianten van de kleuren (zie afbeelding hieronder).

4. Aan de slag met de door jou gekozen kleuren

Heb je de juiste kleurencombinatie te pakken? Dan kun je lekker aan de slag. Je kunt de kleuren terug laten komen in de muurverf en/of behang, de meubels en de accessoires van de baby -of kinderkamer. Maak er een mooi geheel van. 

Heb je jouw kleurenpalet samengesteld, maar zoek je nog naar tips over verf of behang? De volgende blog gaat hierover. Wil je niets missen volg ons dan op instagram @kinderkameratelier of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Leuke inspiratie, maar kom er toch niet helemaal uit? Misschien is een stylingadvies dan iets voor jou. Afhankelijk van jouw hulpvraag kies je voor een compleet advies of een sfeeradvies. Check hier voor meer info hierover. Wil je laagdrempelig advies door online met mij te sparren? Ook dat kan, je boekt dit hier.

 Chantal

© 2018 - 2024 Het Kinderkameratelier | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel